PHP set-3 interview questions

Question 1 :PHP set-3 questions

Would I use print “$a dollars” or “{$a} dollars” to print out the amount of dollars in this example?

Answer :In this example it wouldn’t matter, since the variable is all by itself, but if you were to print something like “{$a},000,000 mln dollars”, then you definitely need to use the braces.


Question 2 :PHP set-3 questions

What are the different tables present in MySQL? Which type of table is generated when we are creating a table in the following syntax: create table employee(eno int(2),ename varchar(10))?

Answer :Total 5 types of tables we can create
1. MyISAM
2. Heap
3. Merge
4. INNO DB
5. ISAM
MyISAM is the default storage engine as of MySQL 3.23. When you fire the above create query MySQL will create a MyISAM table.

Question 3 :PHP set-3 questions

How To Create a Table?

Answer :If you want to create a table, you can run the CREATE TABLE statement as shown in the following sample script:

include "mysql_connection.php";

$sql = "CREATE TABLE Tech_links ("
. " id INTEGER NOT NULL" 
. ", url VARCHAR(80) NOT NULL"
. ", notes VARCHAR(1024)"
. ", counts INTEGER"
. ", time TIMESTAMP DEFAULT sysdate()"
. ")";
if (mysql_query($sql, $con)) {
print("Table Tech_links created.\n");
} else {
print("Table creation failed.\n");
}

mysql_close($con);

Remember that mysql_query() returns TRUE/FALSE on CREATE statements. If you run this script, you will get something like this:
Table Tech_links created.


Question 4 :PHP set-3 questions

How can we encrypt the username and password using PHP?

Answer :Answer1
You can encrypt a password with the following

Mysql>SET PASSWORD=PASSWORD("Password"); 

Answer2
You can use the MySQL PASSWORD() function to encrypt username and password. For example,

INSERT into user (password, ...) VALUES (PASSWORD($password")), ...);

 


Question 5 :PHP set-3 questions

How do you pass a variable by value?

Answer :Just like in C++, put an ampersand in front of it, like $a = &$b


Question 6 :PHP set-3 questions

What is the functionality of the functions STRSTR() and STRISTR()?

Answer :string strstr ( string haystack, string needle ) returns part of haystack string from the first occurrence of needle to the end of haystack. This function is case-sensitive.
stristr() is idential to strstr() except that it is case insensitive.

Question 7 :PHP set-3 questions

When are you supposed to use endif to end the conditional statement?

Answer :When the original if was followed by : and then the code block without braces.


Question 8 :

How can we send mail using JavaScript?

Answer :No. There is no way to send emails directly using JavaScript.
But you can use JavaScript to execute a client side email program send the email using the “mailto” code. Here is an example:

function myfunction(form){
	tdata=document.myform.tbox1.value;
	location="mailto:mailid@domain.com?subject=...";
	return true;
}

 


Question 9 :PHP set-3 questions

What is the functionality of the function strstr and stristr?

Answer :strstr() returns part of a given string from the first occurrence of a given substring to the end of the string. For example: strstr(“user@example.com”,”@”) will return “@example.com”.
stristr() is idential to strstr() except that it is case insensitive.

Question 10 :PHP set-3 questions

What is the difference between ereg_replace() and eregi_replace()?

Answer :eregi_replace() function is identical to ereg_replace() except that it ignores case distinction when matching alphabetic characters.

For jobs visit : credosystemz.com